Lietuvos Dailininkų Sąjunga LietuviųEnglish

Petras Ilgūnas (1931 05 13-1994 05 21) *'

Gimė 1931 05 13 Kaune. Grafikas, pedagogas. 1951–1958 m. Valstybiniame dailės institute studijavo grafiką (dėstytojai – J. Kuzminskis, A. Savickas, V. Jurkūnas ir kt.). Diplominio darbo „Istorinės Lietuvos vietos“ vadovas – A. Kučas. 1946–1961 m. dirbo Akademiniame dramos teatre bei Operos ir baleto teatre dailininku- grimuotoju. Nuo 1958 m. dalyvavo dailės parodose. Nuo 1961 m. – Lietuvos dailininkų sąjungos narys. Nuo 1961 m. iki mirties – Nacionalinės M. K. Čiurlionio meno mokyklos Dailės skyriaus dėstytojas. Nusipelnęs dėstytojas (1981). Daugiausia dirbo spalvoto ir nespalvoto lino bei kartono raižinių, oforto ir rezervažo technika. Mėgiamas žanras – peizažas, kuriame juntami žmogaus veiklos pėdsakai: pastatai, meno paminklai. Sukūrė daug Lietuvos kraštovaizdžių bei senojo ir naujojo Vilniaus vaizdų. Kūriniams būdinga aiški, išbalansuota kompozicija, apibendrintų, geometrizuotų formų derinimas su laisvesnėmis, išraižytomis ekspresyvesniu štrichu, santūrūs, prigesinti spalviniai deriniai. Kai kurie raižiniai pasižymi liaudies grafikai būdingu dekoratyvumu, ornamentiškumu, pabrėžtai plokštuminiu kompozicijų pobūdžiu. Yra sukūręs beveik 30 ekslibrisų, daugiausia linoraižinio ir oforto technikomis. Mirė 1994 m. gegužės 21 d.Vilniuje.
Bibliografija:
Petro Ilgūno grafikos paroda, kat., įž. str. Irenos Geniušienės, V., 1981
 
Paukščiai, nepalikite mūsų I. 1987, mišri technika, 45 x 39
Paukščiai, nepalikite mūsų II. 1987, mišri technika, 45 x 39
Paukščiai, nepalikite mūsų. 1987, mišri technika, 45 x 39
Dainų šventė. 1965, linoraižinys, 40,5 x 42,8
Kėdainių chemijos kombinatas. 1965, linoraižinys, 40,5 x 42,8
Dujotiekis. 1965, linoraižinys, 40,5 x 42,8
Liaudies žodžiai. 1973, linoraižinys, 36,5 x 53,5
XXVI divizijos kovų keliai. 1975, linoraižinys, 36,5 x 48,5
Zarasų apylinkės. 1975, ofortas, 28 x 48
Ignalinos apylinkės. 1975, ofortas, 28 x 48
Klaipėda. 1975, rezervažas, 34 x 52
Ties Luožio ežeru. 1977, rezervažas, 31 x 44
Kelias į Rusnę II. 1968, linoraižinys, 40 x 53
Kelias į Rusnę I. 1968, linoraižinys, 56 x 41
Akvariumas. 1982, linotipija, 19,5 x 21,7
Stogai. 1982, linotipija, 12 x 22,6
 
Ruduo. 1983, linotipija, 42 x 46
 
Žiema. 1983, lino raižinys, 41,5 x 46
Klaipėdos laivų gamykla I. 1985, linoraižinys, 46 x 34
Klaipėdos laivų gamykla II. 1985, linoraižinys, 46 x 34
Besiilsintys tinklai. 1968, linoraižinys, 55 x 40
Vilniaus kiemo teatras I. 1979, linoraižinys, 46,5 x 47,5
Vilniaus kiemo teatras II. 1979, linoraižinys, 46,5 x 48
Vilniaus kiemo teatras III. 1979, linoraižinys, 46,5 x 47,5
Ežeras vakaras. 1984, spalvotas linoraižinys, 30,5 x 56